Založiť novú webovú stránku alebo e-shopChcem nový web
 

Flair and Mixology

Rum - všetky jeho prednosti
Rum - všetky jeho prednosti...

Čo je to vlstne rum?

Je to alkoholický "nápoj" vyrábaný zväčša z cukrovej trstiny, procesom fermentácie (kvasenie) a destilácie (pálenie). Destilovaný, čistý priehľadný rum ďalej zrie v dubových sudoch. Najväčia produkcia rumu je v Karibiku, lebo sú tam najlepšie podmienky, a cukrová trstina tam obsahuje najviac cukru, kvôli teplému podnebiu. Rum zohral významnú úlohu v histórii a kultúre mnohých ostrovov a veľmocí. Spája sa s Anglickým namorným lodstvom a taktiež s pirátstvom.
Vyrába sa niekoľko druhov rumu, biely, používa sa najmä do miešaných drinkov, tmavý a zlatý sa používajú najmä na varenie, ale aj do cocktailov. Tie najlepšie značky sa konzumujú aj "on the rocks" s ľadom alebo "neat" to jest čistý.

História

Predchodcovia rumu sa datujú až od antiky. Vraví sa, že fermentované nápoje z cukru sa prvý krát začali vyrábať niekde v číne alebo západnej Indii. Príklad jedného takého starého nápoja je napríklad Brum, ktorý vyrábali Malajzíci tisícky rokov dozadu. Marco Polo taktiež zaznamenal, "veľmi dobré víno z cukru" v 14. storočí ktoré mu bolo ponúknuté v Iráne. História rumu a všeobecne jej vpliv na celý svet bol veľmi veľký keďže sa používal aj ako platidlo.

Bacardi rumy - história

Bacardi rum vo svojej dnešnej podobe je výsledkom pokusov Dona Bacardi o zjemnenie vtedajšieho kubánského rumu. Dnešná chuť tohoto rumu bola dosiahnutá vďaka pokusom s destiláciou, fermentáciou, prvotnou surovinou, miešacou technikou a so skladovaním rumu v dubových sudoch. Ako zásadnú inováciu pridal filtráciu dreveným uhlím, aby odstránil nečistoty ktoré vznikli destiláciou. Časom vyprodukoval druh rumu, ktorý bol vyzretejší, jemnejší a celkove lahodnejší.

Bacardi rum sa vyrába z cukrovej trstiny na rozdiel od svojho "tuzemského" bratranca, ktorý odvodzuje svoje začiatky od zemiakov. Otcom Bacardi byl obchodník s vínom Don Facundo Bacardi Massó. V jeho časoch, polovici 19. storočia, bol rum drsným pitím pre pirátov, mužov zbierajúcich trstinu či prístavných robotníkov. Bez zaujímavostí nie je ani fakt, že bol karibskými pirátmi používaný ako dezinfekčný prostriedok na zranenia  ktoré utržili v boji.  V roku 1862 bola založená spoločnosť Bacardi, ktorej "inovované" produkty sa časom dostali do celého, Európou "civilizovaného" sveta.

Šéf Bacardiho rumového impéria síce v období Batistovej diktatúry na Kube štedro podporoval Fidela Castra, ale po revolúcii ani to nestačilo k tomu, aby mohol zabrániť znárodneniu svojich továrni. Od tej doby je Bacardi vyrábané v zahraničí a stalo sa "obľúbeným pitím kontrarevolucionárov", zatiaľ čo Havana Club sa vyrába na "Ostrove slobody" a pijú ju tamojší "revolucionári".

 

Rumy Marusalem - Grand Reserva

 

Najväčší podiel v zmesi destilátov tvorí rum starený Solera metódou približne 15 rokov. Skladá sa z vyzretého rumu, ktorý je starostlivo miešaný spoločne s ďalšími špeciálne vybranými rumami, ktoré zrejú v dubových sudoch. Matusalem Gran Reserva je perfektným spojením mladších rumov a zmesi zrelých rumov. Hovoríme teda o rume vyrobenom úplne vycíbreným procesom. Je považovaný za „koňak medzi rumami“.

Proces starenia a miešania je založený na tzv. Solera metóde, ktorá bola pôvodne vyvinutá pre výrobu sherry, brandy a koňaku. Matusalem Solera metóda (unikátne miešanie rumov s odlišným vekom) bola adaptovananá na výrobu rumu vďaka ktorej je získaný rum výnimočne jemný.

 

Havana Club

 

Havana Club je jediným medzinárodne uznávaným kubánskym rumom. Je značkou, ktorá sa nedá porovnávať so žiadnou inou, je spojením tradícií výrobcov rumu, kubánskych koktailov a historickej tradície Kuby ako významnej križovatky kultúr. Značka Havana Club sa zrodila v roku 1878.

Extrakciou trstinovej šťavy sa získava melasa, ktorá sa kvasí a destiluje podľa tradičnej kubánskej metódy. Rum zreje najmenej 18 mesiacov v sudoch z amerického bieleho duba po bourbone, z ktorého rum získava svoju typickú zlatistú farbu. Sudy sú uložené v tzv. storehouses v meste Santa Cruz del Norte v skvelých klimatických podmienkach v blízkosti teplého Golfského prúdu, teplého podnebia s vyváženou vlhkosťou vzduchu a tropického slnka. Po dlhej dobe zrenia, miešania a filtrácie vzniká pravý rum Havana Club. Jemný, lahodný, suchý, žiarivý, čirý a priehľadný. Mnoho odborníkov, vybavených najmodernejšími prístrojmi, neustále overuje jeho kvalitu. Posledné slovo má však majster liehovaru, strážca tajomstva tradície.

Barmanské umenie sa na Kube začalo rozvíjať už v polovici 19. storočia. Nie je to nič prekvapujúce vzhľadom k tomu, že tu existuje všetko potrebné pre prípravu najlepších koktailov na svete: jemný kubánsky rum, šťavnaté ovocie a čerstvá mäta. Nemenej dôležitá je aj  tradičná trpezlivosť Kubáncov vedúca k tomu, že umenie pripravovať koktaily dosiahlo v tejto zemi svoj vrchol. Horúce slnko a záľuba obyvateľov  v dobrých veciach sa pričinily o rýchle rozšírenie nového spôsobu konzumácie. Názvy ako Mojito, Cuba Libre alebo Daiquiri boly okolo roku 1900 už veľmi slávne. V dvadsiatich rokoch 20. storočia vstupuje toto kubánske umenie do svojho zlatého veku. Na Kube vznikla "havanská škola", kde sa sústredili najlepší barmani z celého sveta. Medzi najväčších majstrov koktaijlov, ktorý z tejto školy vyšli, sú také mená ako Chavez, Richard, Harold, Celestino, Gonzales - tvorca mrazeného daiquiri.

O úspech Havana Club rumu sa zaslúžila paradoxne prohibícia v USA, ktorá vyvolala veľký príliv slávnych osobností tej doby na Kubu, kde koktaily tiekly prúdom. Ernest Hemingway, Marlene Dietrich I Gary Cooper si obľúbili kubánsky rum pre jeho jemnú chuť a množstvo koktailov, ktorých je základom. Základnou surovinou na výrobu pravého kubánského rumu je starostlivo vyberaná cukrová trstina. Tá sa na Kubu dostala vďaka známemu moreplavcovi Kryštofovi Kolumbovi, ktorý ju sem priviezol pri svojej druhej plavbe v roku 1493. Plodina sa veľmi rýchlo ujala a prinášala vynikajúcu úrodu s vysokým obsahom cukru.

 

Captain Morgan

Ostrov Jamajka sa nachádza v severozápadnej časti karibských ostrovov južne od Kuby. Kryštof Kolumbus prvý krát pristál na Jamajke v roku 1494. Jamaija bola pod španielskou nadvládou až do roku 1655, kedy sa stala anglickou kolóniou. Následne sa výrazne podieľala na importe otrokov a produkcii cukru a výrobe rumu. V dobe najväčšej slávy tu bolo v prevádzke 125 páleníc, dnes je ich len päť. Rumy z Jamajky sú tradične tmavé, ťažké a veľmi aromatické. Využívajú kvasnice s pomalšou fermentáciou, ktorá umožní extrakcii viac arómy.
Slávny anglický pirát Henry Morgan bol za plienenie španielských kolónií napokon povýšený do šľachtického stavu a bol menovaný guvernérom Jamajky. Jeho meno bolo zvečněné v názve rumu Captain Morgan, ktorý začal byť vyrábaný v r. 1944 na Jamajke, v súčastnosti však bola výroba výsledného produktu presťahována na Puerto Rico. Z toho dôvodu došlo k paradoxu, kedy etiketa na Capatin Morgan Black oznamuje, že sa jedná o jamajský rum, zatiaľ čo na etikete Captain Morgan Spiced je uvedené miesto pôvodu Puerto Rico. V skutočnosti sa jedná o zmes rumov z niekoľkých ostrovov (Jamajka, Barbados atd.).

 

Rum Ron Zacapa

 

Ocenenia:

"Caribbean Weeks 9th Annual Rum Taste Test and Rum Fest 1998" na Barbadose "Gold Award" za prvé miesto v kategórií prémiových rumov.

"Caribbean Weeks 10th Annual Rum Taste Test 1999" na Barbadose

"Gold Award" za prvé miesto v kategórií premiových rumov.

"Caribbean Weeks 11th Annual Rum Taste Test and Rum Fest 2000" na Barbadose "Gold Award" za prvé miesto v kategórií prémiových rumov.

"Caribbean Weeks 12th Annual Rum Taste Test 2001" na Barbadose "Gold Award" za prvé miesto v kategórií prémiových rumov.

"Caribbean Weeks 13th Annual Rum Taste Test and Rum Fest 2002" na Barbadose "Platinum Award" pro "The World Best Rum". Ron Zacapa Centenario 23 bol ako prvý  a doteraz jediný uvedený do festivalovej siene slávy (Hall of Fame) karibských rumov.

"The Best Spirit of 2001" Beverage Tasting Institute

"The Best Spirit of 2002" Beverage Tasting Institute

"The Finest Rum in the World" Luis K. Ayala. (Author/Rum Expert) The Rum Experience, The Complete Rum Reference. Rum Runner Press Inc.

 

V uplynulých dekádach bolo mnoho rumov prehlasovaných za "najlepšie na svete". Keď sa pozrieme na tieto vyhlásenia, je dôležité vedieť, v akej súťaži ten ktorý rum vyhrál, do akej kategórie bol prihlásený, koľko rumov sa v súťaži zúčastnilo a kto bol v porote. V mnohých prípadoch súťaže obsahujú len dvanásť a menej vzoriek a porotcovia sú expertmi v oblasti potravín a nápojov a nie expertami zameranými výhradne na rum. Len jedna súťaž je zameraná na rumy a  na nič iného než rumy: International Rum Festival (predtým "Rum Fest") ochutnáva a posudzuje rumy z celého sveta od roku 1990. Tu býva každoročne nazhromaždené a posudzované rumovými expertami a milovníkmi rumov  až 200 rumov. Porotcovia pochádzajú z Európy, Severnej, Strednej a Južnej Ameriky, Ázie a z Karibiku a ich povolaním je poznať rum. Vyhrať najvyššie ocenenie tu,  znamená ďaleko viac, než vyhrať kdekoľvek inde. Od svojho príchodu na International Rum Festival v roku 1998 získaval 23 ročný Rum Zacapa Centenario pravidelne 1. miesto v kategórií prémiových rumov. V roku 2002 bol ocenený Platinovou Medailou na počesť svojich historických úspěchov. Kvalita Rumu Zacapa Centenario znovu a znovu presvedčovala porotcov, že je jednoznačne "Best in the World" alebo  najlepší na svěete. Takže ,keď  Vám niekto nabudúce bude hovoriť o nejakom rume, že je najlepší na svete, položte mu niekoľko otázok a potom mu povedzte  o Rume Zacapa Centenario. “Nemôžeš byť najlepší, pokiaľ neporazíš najlepšieho“. Rum Zacapa Centenario si vyslúžil svoje miesto v historických knihách ako meradlo pre Super Premiové rumy. Osobný  obľúbenec, nepremárnite  šancu ochutnať tento rum!



Najznámejšie značky rumov na svete.









   

Cukrová trstina z ktorej sa rumy vyrábajú:



Druhy rumov:

Rum biely – základ pre "Ti punch". Zostáva mu nedotknutá vôňa cukrovej trstiny práve pozbieranej a nasekanej. Predáva sa ako 50% a 55% na Martiniku a ako 59% na Marie-Galante

Rum "paillé" (farby slamy) – poľnohospodársky rum zlatej čírej farby získanej jemnou karamelizáciou. Vek má od 18-tich mesiacov, kvalitou a percentom obsiahnutého alkoholu je porovnateľný s rumom bielym, získaný tak ako biely pri prvej destilácii cukrovej trstiny

Rum starý časť bieleho rumu vyrobeného v destilérii sa ukladá do dubových sudov. Rum sa stane starým najskôr po troch rokoch, ale získať môžeme aj omnoho staršie rumy uložením na dlhší čas. Trojročný rum má približne 45%. Päť až štyridsať-ročné rumy súťažia s najväčšími liehovinami a oceňujú sa ako staré koňaky

Karibské Drinky:

Planteur

- 1/2 dielu sirupu z cukrovej trstiny
- 3 diely starého rumu
- 3 diely pomarančového džúsu
- 3 diely ananásového džúsu
- ľad

Ti punch

- 1 diel sirupu z cukrovej trstiny (môže byť aj akýkoľvek iný cukor)
- 4 diely bieleho rumu
- troška citrónovej šťavy
- prípadne aj ľad
TOPlist
 Vytvorené službou WebLahko.sk  |  Nahlásiť protiprávny obsah!  |   Mapa stránok